23 – Ma már nem dolgozunk

Cserébe íme egy beigli recept, amit Geiger Tomi szokott sütni az év ezen időszakában:

Tészta
50 dkg liszt
25 dkg margarin (de még jobb vajból és még-még jobb fele vaj, fele zsír)
5 dkg porcukor
2 dkg élesztő
2 db tojás sárgája
1 dl tej
1 csipet só

A töltelékhez:
20 dkg dió (vagy mák)
12 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg mazsola (elhagyható)
1 dl tej
reszelt citromhéj (vagy narancshéj, de elhagyható)

A lisztet a hideg margarinnal, gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk (mintha linzertésztát készítenénk), ügyelve arra, hogy a margarin ne olvadjon meg. Hozzáöntjük a porcukrot, a tojás sárgáját, a tej ben feloldott élesztőt (nem szabad felfuttatni előtte az élesztőt). Gyors mozdulatokkal közepes keménységű tésztát gyúrunk. Kb. 25 dkg-os cipókat adagolunk ki a tésztából. Hűtőben lefóliázva 15-20 percig pihentetjük. Közben elkészítjük a forrázott tölteléket.

A forrázott mák- vagy diótöltelékhez: a tejet a cukorral és vaníliás cukorral feltesszük forrni. Ha forr, a tűzről lehúzva hozzáadjuk a mákot, a mazsolát. Ha szükséges, édes morzsával lehet tovább sűríteni. A diótöltelék hasonló módon készül. Amikor a forrázott töltelékek kihűltek, a megfelelő súlyúra kimérjük. A beigliknél a töltelék súlya megegyezik a tészta súlyával.

A pihentetett tésztát kinyújtjuk kb. 22-28 cm-es téglalap formára. A tölteléket a tésztára helyezzük, és egyenletesen eligazítjuk. A tészta három oldalát kb. 1 cm-es részben behajtjuk. Ezután feltekerjük a beiglit, és gyengéden meglapítjuk. Sütőlemezre tesszük, és megkenjük 1 tojás, valamint 1 tojássárgája keverékével. Amikor a tojás megszáradt a tésztán, másodjára is átkenjük. Hurkapálcával megszurkáljuk. A tetejét megszórhatjuk dekor sütőcukorral. 180 fokos sütőben aranysárgára sütjük.