A Google keresés élettana (boncolás)

Tartalomjegyzék

Mi történik e két esemény között?

a, Beírod a keresést a Google kezdőoldalon, és kattintasz a Google keresés gombra

b, Megkapod a találataidat

Nagyon sok minden. A Google leegyszerűsített verziója szerint:

Media_httpamadeoblogc_ljqgp

A dolog ezért ennél sokkal izgalmasabb. Lássuk hát:

Amikor elindítod a keresést, a Google terheléselosztó szervere eldönti hogy melyik szerver fog a kéréssel foglalkozni. (esetünkben a Magyarországról indított keresésnél a google.hu  mögé rendelt egyik szerver lesz a kiválasztott – még akkor is ha a google.com-ot írtad be. Amikor a szervercsoport kiválasztásra került, a keresést egy második terhelést tervező és elosztó csoportja osztja be az épp elérhető gépcsoportra.  Ezután „felcímkézi” és átadja a „Mixer”-nek. Ez a szoftver forgja később ügyesen összevegyíteni az Univerzális Keresés találatait, valamint belekeveri majd a hirdetéseket is. A Mixer ezután kiválasztja a megfelelő szervert a keresés lefuttatásához.
Amikor a keresés lefutott (amely átfut lazán 3-400 szerveren (például a helyesírás ellenőrzésen vagy a hirdetési szervereken) az eredmény visszakerül a Mixerhez, aki szépen összevegyíti a megfelelő „koktélba” a találatokat, majd végül visszajut egy géphez amely html-t gyárt belőle.
Ez a sok művelet laza 3 centimásodperc alatt lezajlik (akinek nem fogható a centi mint prefix, akkor gondoljon a centiméterre, az a méter századrésze, vagyis 3 századmásodpercről beszélünk).

Ma egy keresés általában 700-1000 gépen fut át mire választ kapsz a képernyődre.

Utólagos bejegyzés:

Ráleltem egy oldalra ami nagyon szépen megmutatja a folyamatot:

Media_httpamadeoblogc_fbgib

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg kollégáiddal, ismerőseiddel is,  hogy ők is értesüljenek az itt leírtakról:

Tartalomjegyzék

Minősítéseink

Microsoft Advertising Partner 2024

Lehet Téged keresünk?

Data specialista

Oda vagy a számokért, a trendekért? A/B tesztek nélkül nem is tudsz élni? Medior Analytics specialista lehetsz csapatunkban!

Érdekel »

Legfrissebb cikkeink