Béna weboldalak (bű)bája

Tartalomjegyzék

Néha egyszerűen megijedek hogy milyen kinézetű és technológiájú oldalakkal gondolják emberek a netes kereskedelmet.
Komoly cég, komoly boltokkal és viszonteladói hálózattal, és a weboldalon úgy lehet vásárolni, hogy írok egy levelet nekik. Nincs kosár, fizetési módok, visszaigazolás, több termékre automatikus kedvezmény, semmi. Beleírom a cikkszámot, a terméket, és küldik.

És mégis, prosperál a bolt.

A következő lépcső amikor a Megveszem gombra kattintva egy félig kitöltött nyomtatvány oldalra jutok, ahol csak a címemet kell megadnom. De ugye ez sem igazi bolt.

Aztán van akinek van boltja, nem is rossz, de nem kapcsolódik a raktárkészlethez a rendszer, vagyis adnak el belőle olyat is ami nincs. Kézzel adminisztrálják és számolják a kedvezményeket, és ezernyi más dologban is kezdetleges a bolt.

Majd jönnek a félkész boltok, a maguk előnyeivel (olcsóbb) és hátrányaival (csak részben testre szabható).

És végül a custom made (olvasd, legdrágább, de nem biztos hogy legjobb) boltok.

Ez eddig így jó is. De mitől van az, amikor egy nagyon gyenge bolt szuperül ad el, majd amikor kialakításra kerül egy szebb, jobb, használhatóbb webshop, elmaradnak a vevők? (optimalizálás, keresőmarketing és ugyanazon forgalom mellett).

Lehet (és ez igazából nem is lehet, hanem biztos), van egy szakadék a fejlesztő és a végfelhasználók között. A fejlesztőnek szuper 30 colos monitora van, Pista bá pedig a 13 colos kis monitoron igyekszik meglátni amit meg kell.
Persze ezernyi más ok is lehet. A kis méretű betűk divatosak azok között akik még a winamp-on nőttek fel, Mari néni viszont nem látja meg. A fejlesztő egyszerűen „vak” amikor a Vásárlás gombot kerei, mert megszokta hogy az egy kis gomb. Mari néni a nagy gombot szereti.

(Mellékág: A mai napig csodálkozom hogy egyesek bedőlnek a középre igazított, BOLD piros betűkkel teletűzdlet, egy oldalon 30 képernyőt lefelé görgetünk „holnapramilliomosleszel” oldalaknak. Az egy olyan design ami elad, ez kétségtelen)

Szóval mitől lesz jó bolt a bolt? Lehet hogy egy jó bolt itthon az a 10 évvel ezelőtti bolt Amerikában? Ha a most menő boltot idehozzuk (mondjuk Amazon vagy eBay), akkor a magyar átlagfelhasználó egyszerűen nem tud mit kezdeni azzal a kifinomult design-nal?

Ha tetszett a cikk, oszd meg kollégáiddal, ismerőseiddel is,  hogy ők is értesüljenek az itt leírtakról:

Tartalomjegyzék

Minősítéseink

Microsoft Advertising Partner 2024

Lehet Téged keresünk?

Data specialista

Oda vagy a számokért, a trendekért? A/B tesztek nélkül nem is tudsz élni? Medior Analytics specialista lehetsz csapatunkban!

Érdekel »

Legfrissebb cikkeink