Google Nap 2011 – Change Ahead

Tartalomjegyzék

Egészen inspiráló nap lett a tegnapi konferencia. Színvonalas előadások, és előadók, a szakma ismert és ismeretlen arcai, és meglepően ügyes szervezés (a helyszín, a lebonyolítás, stb). Szeretném összefoglalni, de nem az előadásokat (biztos lesz olyan is sok), hanem a benyomásaimat, azt ami bennem leképződött erről az egészről.

Elsőként a program (aki nem volt ott, annak).

Erős kezdés volt Mohammad Gawdat előadása, elképesztően profin, a felesleges sallangoktól mentesen (öltöny, drága cipő, stb) tolta. Pont annyit mondott amennyit kellett, ami fogható volt, a prezi elképesztően jól strukturálva, sok sok magyar vonatkozású érdekességgel. Ahogyan kell.

Img_2689

Ehhez képest Chikán Attila értékes témája folyamatában szépen kilehetlte a lelkét, mert az előadás nagy része a metodika és nem a lényeg kifejtése volt. Sajnos ez egy előadásra sikerült, az őt megelőző fergetes prezentációval szemben.

(és innentől nem sorrendben)

A két tanácsadó cég előadója csalódást okozott (BCG és McKinsey). Az egyik magyar létére angol prezit hozott (feltehetően konzerv és nem volt ideje átírni), a másik is elég sok számmal nehezítette az értelmezést (valaki szólhatna nekik hogy a sok szám nem okozza a hitelesség érzését)

Img_2690

Nálam akkor és ott viszont elszakadt a cérna, amikor a BCG-s ember megjövendölte a 2020-ra a magyar internetet penetráció értékét 57%-ra. Már csak a mobilok miatt is bőven 70 fölött lesz akkor az érték, de megkockáztatom (pont a mobilok miatt) a 100 fölötti értéket is akár. Innentől nem hiteles…

Azt érzem, hogy a tanácsadói szakma legalább annyira távol van ettől a témától mint a politika vagy a törvényhozás, csak ők több számot látnak, értékelnek, inter- és extrapolálnak, és mondanak okosnak tűnőt. Az egyiknek sem jutott eszébe, hogy 2020-ban lehetnek majd olyan eszközök is amelyek még ma ismeretlen fogalmak (ahogyan 10 évvel ezelőtt sem gondoltunk a netbook-ra, tablet-re). Abban hogy ami most egyenes vonal, az egyenesen is folytatódik – hááát, volt már ilyen, de sokszáz évvel ezelőtt. Ebben a gyors világban már nem igazán…

A másik furcsa gondolat ami megfogalmazódott bennem, az az, hogy több előadás tematikája egy kérdés köré épült, amelyet aztán nem válaszoltak meg. Nem tudom mi lesz a tv jövője, és nem tudom lesz-e még újságírás.

Vatera és Bónusz Brigád – volt két sales prezi.

Délután a Társadalom és a Média preziket hallgattam meg. Jóri András adatvédelmi biztos megmutatta, hogy ismeri a technológiákat, és hogy milyen nehéz a mai kőkorszaki jogok mentén ezt a sikamlós dolgot kezelni. Impresszív előadás volt, megnyugtató hogy hozzáértő ember ül ott.

A Google adatvédelmi politikája egy klassz, de konzerv előadás lett, megtudtuk hogy igenis védik a jogainkat. Ügyes párosítás volt a cég és a jogalkalmazó egymás mellett.

Utána jött egy igen üdítő, de a netes területtől kicsit távol eső előadás. Nagyon tetszett, de nem ide illett. Bár később kiderült hogy mi a köze a nethez, de mégis, ez egy érdekes pszichológiai elemzéstan.

Img_2692

 

Sas István megmutatta hogy magyar is tud prezentálni, sok, a közönség által is ismert YouTube-os filmmel, de mégis, feldobta a témát, és le is zárta a végét. Kerek, klassz. 

Uj Péter megpróbálta alulöltözni a Google-ös embereket, sikerült 🙂 Feltett egy kérdést, kicsit sztorizgatott, de a végén nem válaszolta meg a kérdést. Az őrjöngő férfiarcok képeit bemutató sorozatnak örültünk.

Img_2695
Img_2696

A Cloud Computing fracia előadója bájos franciás akcentussal varázsolta el a közönséget (püblik cloud nagyon vicces volt), de a végén összeállt, megmutatta amit akart. Meggyőző előadás volt, és izgalmas, inspiráló mondanivalóval. A Cloud Computing sokkal több mint aminek kívülállóként gondoltuk.

Img_2697
Img_2698

Szerintem direkte a végére tették ismét a Google-ös embert, aki a jövőről beszélt (bár sok olyat mutatott ami itt van, nem is jövő hanem jelen). 

Img_2700

Összességében profi szervezés (kajánál nem volt tumultus, csak a vak nem talált oda ahová kellett, ennyi embert észrevételnül kezelni nagy teljesítmény), tartalmas és érdekes témák és előadók.Az apró kis gesztusok (koktél a végén, pici Google-ös ajándék, jövőjóslás a közönség bevonásával, telefon töltőállomás oldalt, Liquid Galaxy, QR kód, Maps a bejáratnál, csíkok a padlón, a helyszín) minden a NAGYON profi és végiggondolt szervezést dícséri).

Jobb lett volna ha mernek kicsit belemenni a technikai irányba, a Cloud Computing előadáshoz hasonló, kicsit merészebb és mélyebb témákat kivesézni. De első volt, szerintem jövőre már ez is lesz. Külön impresszív gesztus volt Eric Schmidt videoköszöntője a magyar szakmának.

Összefoglalva, nekem az jött át, hogy a nyakkendős, komolykodós világnak vége. Itt nem kell drága cipő hogy valakit komolyan vegyenek, nem kell csillió adat hogy szakmaiság látszatát keltsük. Lenyűgözött egyes előadók vízióképessége (nem biztos hogy az lesz amit ő mond, de legalább mer belegondolni a jövőbe valamit). Szerencsére a magyar előadásokban egy pár gyöngyszem megmentette a többi előadót is attól, hogy túl nagy legyen a kontraszt a külföldi és a magyar előadók prezentációs képességei között. Megjegyzendő hogy kéne ezt iskolában tanítani…

Volt olyan gondolkodó/előadó akinek jobb lett volna beteget jelenteni, vagy olyan aki eltévedt a felkérés és a témaválasztás bonyolult útvesztőjében. De a többiek tiszta és világos gondolatai megmentették a napot 🙂

Change Ahead – ez lehetne a 2012-es konferencia mottója is.

Ha tetszett a cikk, oszd meg kollégáiddal, ismerőseiddel is,  hogy ők is értesüljenek az itt leírtakról:

Tartalomjegyzék

Minősítéseink

Microsoft Advertising Partner 2024

Lehet Téged keresünk?

Data specialista

Oda vagy a számokért, a trendekért? A/B tesztek nélkül nem is tudsz élni? Medior Analytics specialista lehetsz csapatunkban!

Érdekel »

Legfrissebb cikkeink