Google workshop

Tartalomjegyzék

Media_httpamadeoblogc_bixjg

Ma volt a Google ügynökségeknek szóló workshopja.
Erről egy szubjektív gyorsbeszámoló.

Egy kicsi zavart éreztem az erőben, mert Siófokról beestem a megbeszélt helyre, ahol közölték hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel máshol lesz. Nem Budán, hanem Pesten. Adtak is egy számot, gondoltam valami brutál nagy ház lehet, mert a megadott házszám a 4-46 volt. Ugrás autóba, áthasítottam a hídon, és megpróbáltam megkeresni a helyet. Navigáció elvitt a 4-es számig, ott letettem az autót és gyalog közeledtem.
Sajnos egy elütés áldozata lettem, mert a valós házszám a 44-46 volt, vagyis megvolt a reggeli tornám (amit most a korai kelésre tekintettel kihagytam) 🙂

De befutottam, később kiderült hogy mindenkit értesítettek emilben és telefonon, az emilem elkallódott, a telefonom nem adtam meg. (flash: megvan a levél, csak az Eudora spam-nek értékelte és iktatta 🙂
Akkor és ott kifulladva és rosszkedvűen arra gondoltam hogy a Google nagyszerű kereső, ha valaki nagyon akarja megtalálható még a telefonszámom is.

Na mindegy, ennyit a személyes dolgokról, a nyűgömről (reggel korán kelés ezt hozza ki belőlem, ezért utólag is bocs)

Szerencsére az előadás feledtette velem gyorsan, plusz volt finom pogi és kávé.
És legalább két embert ismertem a hallgatóságból 😮

Az előadás egy ügyesen összerakott bemutató, érvek a keresőmarketing és a Google mellett, a lehetőségek és apró kis trükkök felsorolása. Mint később kiderült a résztvevőlk többségének a legnagyobb része újdonság volt, nekem és a gyakorló szakembereknek kevésbé.

De érdekes, és szubjektív dolgokat vettem észre, állapítottam meg, ezt osztom meg most itt:

– A jelenlevők fele hallott már az AdWords-ről (kézfelemeléses piackutatással derült ki)
– A jelenlevők harmada használta is már
– A jelenlevők talán tizede ha hallott az Analytics-ről

Vagyis első gondolatom az volt, hogy van honnan építkezni, ez eléggé szerény, de innen szép nyerni!

A kérdésekből és a kommentekből látszott hogy ügynökségi oldal volt jelen, nem pontos számolásom szerint legalább 2/3-a a csapatnak nő volt (ez is érdekes). Az ügynökségi lét (tudom, tapasztaltam, magam is onnan indultam a reklámszakma rögös talaján) másféleképp kondícionálja az embert. Ez érezhető volt, egy kicsit az volt az érzésem hogy ennyi nem elég ahhoz hogy a keresés és az internet komolyabb figyelmet kapjon. Kezdetnek jó volt, de hosszú az út odáig. A fejekben.

Egy grafikon meg is erősített ebben. Európai kitekintés volt az online reklámköltésekről és azon belül a keresőmarketing arányáról. Az össz médiaköltésben az online arányaival még csak-csak, de ami az online-on belül a kereső aránya volt, az szégyenletesen alacsonynak tűnt. Ha lesz lehetőségem, azt a chart-ot később megosztom. Szóval fejlődni van hová. És van honnan. Sereghajtók vagyunk szinte minden tekintetben.

Nagyon határozottan és hangúlyosan kiemelte az előadó Arany János, (és megerősítette Peresztegi Zoli is), hogy a Google Magyarország szerepét NEM ügynökségként, a reklámügynökségek versenytársaként, hanem inkább támogató és szakmai támogatóként képzelik el.
Ez megnyugtató és egyben okos döntés is.

Elmondásuk szerint szakmai támogatást szeretnének adni az ügynökségeknek, különösen előnyben részesítve azokat akik világosan az ügyfél tudomására hozzák és szétválasztják a keresőmarketing költést a munkadíjtól.
Szeretnék támogatni az ügynökségeket abban, hogy a piac tudomásul vegye, hogy a keresőmarketing NEM médiavásárlás, itt nem lehet a költés 1%-a körüli összegből kivitelezni és komolyan futtani egy kampányt. Ember és időigényes munka, szakértelmet igényel és ezt meg kell fizetni.

(nagyon halkan és egyáltalán nem ajánlásként, de elhangzott egy arányszám is, a 20% munkadíj az összes költéshez arányítva). De Zoli megfogalmazta a hivatalos álláspontot: A Google NEM szeretne beleszólni abba hogy az ügynökség mennyiért és milyen konstrukcióban dolgozik az ügyfélnek, egyszerűen csak láttak már olyat amikor egy hasonló szám volt az ügynökségi munkadíj aránya.

A lényeg itt azonban ismét kristálytiszta. A Google nem kavar bele az ügyfél és az ügynökség (egyébként is sok helyen feszültségekkel terhelt) kapcsolatába, de örömmel segítenek, ajánlanak, elemeznek, és ha kell problémamegoldanak.

Érdekesen visszaköszönt a tegnapi gondolatom is az előadásban, miszerint a keresőmarketing kampány nem az „egyszer beállítom és fut az magától” dolog, bizony figyelmet igényel.

Összefoglalva, jó volt ott lenni. Kicsit képbe kerültem, megfogalmazódott egy pár jó gondolat bennem (egy részét most leírtam).
Viszont látom, hogy ez a pálya nem lesz egyszerű.

Szurkolok srácok!

Ha tetszett a cikk, oszd meg kollégáiddal, ismerőseiddel is,  hogy ők is értesüljenek az itt leírtakról:

Tartalomjegyzék

Minősítéseink

Microsoft Advertising Partner 2024

Lehet Téged keresünk?

Data specialista

Oda vagy a számokért, a trendekért? A/B tesztek nélkül nem is tudsz élni? Medior Analytics specialista lehetsz csapatunkban!

Érdekel »

Legfrissebb cikkeink