Instant Search

A múlt héten kipörgött az Google bejelentésének hatása, gondoltam amikor már kicsit lecsitultak a kedélyek, összeszedem amit erről a hirdetési oldalról tudni érdemes.

Aki nem tudja miről beszélek, annak egy kis utánaolvasnivaló: http://www.google.com/instant/

Persze egyből beugrott nekem, hogy ismét egy újabb kavar a kifejezésekkel, hiszen NEM a keresés lett instant, hanem a találatok, vagyis inkább Instant Results-ról kéne beszélni (de bevallom, nem lenne helyénvaló egy Keresésre építő cégnél – viszont akkor is, helytelen kifejezés ismét)

A kérdések amelyek felmerültek bennem (vagy érdemesnek érzem felvetni és megválaszolni őket):

– Sokkal több lesz az Impression, hiszen a gépelés közben megjelenő eredmények is Impression-nek számítanak majd?

A válasz az hogy NEM. Az lesz impression, ha a felhasználó legalább 3 másodpercre abbahagyja a gépelést, vagy kattint valamelyik eredményre, vagy a Search gombra, vagy nyom egy Enter-t. Persze itt egyből felmerülnek a kérdések (a Google bejelentéseket érdemes kivesézve olvasgatni, néha el vannak rejtve benne finom kis dolgok amik megváltoztatnak dolgokat). Például felmerülhet az az emberben, hogy mit értettek az alatt hogy:The user stops typing, and the results are displayed for a minimum of three seconds.” Ezek szerint lehetnek helyzetek amikor NEM 3 másodperc a határ, hanem kicsivel hosszabb? Ez vajon mitől függ? 

– Ha magasabb impression számot hoznak a hirdetések, csökken a Minőségi Pontszám, magasabb lesz a CPC?

Bevallom, itt nekem is szükségem volt egy papírra és ceruzára, szépen kiszámoltam, és meggyőződtem róla hogy nem lesznek drágábbak a kattok, hiszen mindenkinek csökkennek a Minőségi mutatói.

Vegyünk 3 hirdetőt:

Qs1

És nézzük meg mi történik ha a minőségi pontszámok 25%-kal alacsonyabbak mindenkinek:

Qs2

A CPC értékek egyeznek. Vagyis CPC szempontból irreleváns ha megnőnek a megjelenési számok (de mindenkinek), és ezzel alacsonyabbak lesznek a QS mutatók.

Itt azonban fontos megemlíteni (bár nem szorosan ide tartozik, de fontos), hogy az Impression számok nem, de a versenytársak minőségi pontszámai igenis aktívan befolyásolhatják a kattintási árakat. Vegyük az első példát, és tegyük fel, hogy a harmadik hirdető növeli a Minőségi Pontszámát 1 teljes egész számmal.

Ekkor a számolás a következő:

Qs3

Vagyis az a meglepő helyzet áll fenn, hogy a kettővel mögöttünk jövő minőségi mutatót javított, ezzel beelőzte a másodikat, majd innentől a második helyen levő hirdető Ad Rank számával osztja a rendszer a mi Minőségi Pontszámunkat, és mivel ő gyengébb hirdető mint az előző versenyző, ezért nekünk is emelkedik a kattintás ára… Vagyis egy buta verasenyző (aki hajlandó magasabb licitekre hogy előrébb kerüljön) simán elkezdheti felnyomni az árainkat. (Itt a nagyszerű logika a Google AdWords ingyenes kuponokban, bőven megtérül az ingyen adott kupon, ha ettől a régi játékosok is többet pöngetnek…)


– Az új prediktív keresésről még

A bejelentésben volt még egy részlet ami felkeltette az érdeklődésemet. Ezt írják:

Please note that ads are triggered based on the “predicted query” and not the stem that the users types in. So, in this example, the partial query “flow” triggers results for the predicted query of “flowers”. The only way someone can see your ad for “flow” is if they specifically searched for that word and hit enter or clicked search. And since you sell flowers, it’s not likely that your ad for flowers will be served alongside such a generic and irrelevant word.

Naakkor vesézzük. Vagyis a prediktív keresésnél a megjelenített hirdetések nem a félig bevitt szóhoz tartoznak, hanem ahhoz a szóhoz amit feltételez a rendszer hogy keresel. Vagyis mondjuk aki keres elkezdi beírni azt hogy logika, akkor a rendszer megjeleníti a hirdetéseket a logikai játékokhoz. De mi van ha valaki hirdetne arra a szóra hogy logika? Megjelenik, de csak akkor ha kattint a felhasználó (vagy entert nyom). Hmm. Ebben az esetben az un. prime kulcsszavak lesznek a vesztesek, mert nem lesz hirdetési megjelenés arra a szóra hogy kávé (mert a prediktív search a kávéház, kávégép, kávéfőző szavakhoz hoz majd hirdetéseket?

Nem tudom, lehet hogy a válasz ennél bonyolultabb. Mindenesetre lesz egy pár mostani startégia amelyet hirtelen kukázunk, és újakat tervezünk…

Ha tetszett a cikk, oszd meg kollégáiddal, ismerőseiddel is,  hogy ők is értesüljenek az itt leírtakról:

Microsoft Advertising Partner 2024

Lehet Téged keresünk?

Legfrissebb cikkeink