Kulcsszó kiválasztási hibák

A keresőmarketing igazi ereje abban rejlik, hogy olyan emberekhez juttat el információk (és akkor) akik és amikor éppen aktívan keresnek, nyitottak a témában még a hirdetésre is.
Amikor valaki beírja a keresését egy keresőbe, akkor a reklámüzeneteknek is pontosan annyi relevanciát tulajdonít mint az organikus találatoknak (a legtöbb felhasználónak ez az elkülönítés meg sem fordul a fejében).

A keresőmarketing sikere azon (is) múlik, hogy a kiválasztott kulcsszavak valóban azok a szavak-e amelyeket a felhasználó (leendő ügyfél) beír a keresőbe. Ha a kulcsszavak kiválasztása nem megfelelő, bizony a kampány hatékonysága is csökken.

Nyolc jellemző hiba a kulcsszavak kiválasztása során:

1, Olyan kulcsszavak használata amelyet az emberek soha nem használnak.

A hiba forrása legtöbbször az, hogy a cég nem ismeri az embereket, a piacát, és házon belüli zsargont használva próbál hirdetni. Az emberek pedig nem a céges zsargont ismerik, ők a köznyelvet beszélik. Még a legnyitottabb agyú emberek sem tudják elkerülni a marketing rövidlátást, ezek a szavak annyira beleégtek a céges dolgozók agyába, hogy nehéz tőlük megszabadulni.
Mondok magyar példákat. A légitársaságok folyamatosan mindenféle jegyosztályról beszélnek, pedig a gépeken maximum kettő osztály van, a turista és a kivételezettek (First Class? Business class?)
Vagy szállást keresgélve az emberek egy része félpanzió szóra is keres, a másik felük pedig reggelivel és vacsorával, vagy étkezéssel egészíti ki a keresést.

Van egy másik tipikus hibaforrás is. Amikor a szerződött SEO cég olyan kulcsszavakra beszéli rá a céget, amelyekre ő nagyszerűen és egyszerűen tud az első helyre kerülni. Ezek tipikusan olyan szavak amelyekre a kutya sem keres, ezért lesz neki egyszerű dolga. Ezekre hirdetve viszont egy pillanat alatt kiderül, alig van keresés a neten…
Gyanakodni akkor kell, ha a SEO cég garanciát vállal.

A legegyszerűbb stratégia a PPC hirdetésekkel kezdeni, és amely szavakról kiderül hogy pörgősek és egyben értékesek is, na azokra kell SEO szolgáltatás.

2, Kulcsszó népszerűsége vs. kulcsszó alkalmassága

No, ez egy kicsit zavarosnak tűnhet. Vannak online fizetős és ingyenes programok, amelyek egy adott kulcsszó polularitását lehet ellenőrízni. Ugyanezt a célt szolgálja a Google Trends is, de aktuális számok nélkül.
De szimplán azt nézni, hogy melyik kulcsszó mennyire keresett, az hiba. Bele kell számítani a relevanciát, a kifejezésre
kialakult verseny mértékét, a felhasználói szándékot, és sok más tényezőt.
Tipikus hiba itthon, hogy a nagyon generikus szavakat előnyben részesítik a hirdetők, és agyament összegeket hajlandóak fizetni egy kattintásért. Pedig aki arra keres hogy bicikli, az nem biztos hogy venni akar. Lehet hogy képeket nézve, boltot keres, túrákat nézne, ez a keresés az első, a kiinduló. A vásárlási folyamat sokkal bonyolultabb, a kifinomultabb kereséseknél magasabb az esélye a konverziónak.

3, A felhasználói szándék figyelmen kívül hagyása

A jó kulcsszavak kiválasztásához egy kis beleérző képesség kell (no meg szakmai tapasztalat is). A keresés amit a felhasználó beír, sokat elárul arról, hogy a vásárlási folyamat mely állomásánál jár. Ha valaki azt írja be a keresőbe hogy „monitor„, az feltehetően a vásárlási folyamat első lépésénél jár (még azt sem pontosította hogy milyen monitort keres, mekkora méretet, stb). De amikor azt írja be hogy „24 colos LCD monitor árak„, akkor már eléggé közel van a döntéshez.

4, Egyszavas kulcsszavak választása

Ritkán tényleg van olyan hogy egy egyszavas kulcsszó tényleg jó. De ennél gyakrabban fordul elő, hogy az egyszavas kifejezés túlságosan erős versenyben van, túlságosan tág réteget fog be, és nem hatékony.
Mondjuk az a szó hogy betét. Ha bankban dolgozol akkor neked csak egy jut eszedbe erről a szóról. De ha motorboltban, akkor a betét egészen mást jelent. De a nőgyógyásznak szintén mást mond.

5, Rossz helyre elhelyezett hirdetés

Vegyünk egyszerű esetet. „mobile marketing„. Szakmabelieknek ez a mobilon megjelenített adwords hirdetést, vagy a kéretlen SMS-eket jelenti. Aki viszont az óriásplakát üzletben van otthon, annak a városban kószáló mozgó plakátos autókat. Erre a szóra hirdetve bármelyik ipar egyben választ magának egy olyan versenytársat is a hirdetésekben, amelyekkel valójában nem versenyez.

6, A verseny figyelmen kívül hagyása

Vakon kiválasztani kulcsszavakat, és elkezdeni hirdetni, az olyan mint a kedvenc fegyverrel csatába menni, függetlenül attól hogy kivel lesz a harc. Nem biztos hogy egy várostromhoz a kard a legjobb eszköz.
A versenytársak lehetségesen nagyon jól és ügyesen belőttek maguknak egy vagy több kifejezést, ott bizony lehet hogy már nem terem babér. Ésszel kell hirdetni, ott és annyit költeni ami jó befektetés. Nem ott és annyit amennyit a szívünk vagy az egonk diktál. (versenytársak márkáira hirdetés – egy idő után eszement drága lesz, és hatástalan – de akinek ez kell, legyen)

7, A kulcsszavak időszakos felülvizsgálatának elfeledése

Tipikus hiba. Egyszer felvittük, innentől fusson.
De nem igaz. Sok sok dolog változik, a nyelv is. És a keresések is.
Ráadásul egy jó kis Reportot lefuttatva a tág beállítású kulcsszsvak mellett feltűnnek olyan kifejeztések amelyeket érdemes bevenni a hirdetési kulcsszavak közé, beállítani a kifejezés (Phrase) és a szűk (Exact) megfeleltetést, és szépen olcsóbban hirdetni ugyanarra. Ugyanígy, a hibás kereséseket ügyesen kivenni a negatív kulcsszavak használatával. Nem elfeledve hogy a negatív kulcsszavaknak is van három megfeleltetési lehetősége (Borad, Phrase, Exact)

8, Nem fektetsz bele elég időt és energiát a kulcsszó kutatásba

A jó és működő kifejezések, szavak kiválasztása (különösen a fentiek figyelembe vételével) sok időt és energiát igényel. Mivel a kulcsszavak a keresőmarketing alapjai, ezért nélküle olyan egy kampány, mint egy ház, aminek az alapjaiba nem tettek elég anyagot és időt. Trehány munka vége az, hogy újra kell építeni az egészet rövid időn belül.
Nem kell azonban piramist építeni. Az túl sok idő és pénz. De legyen az építmény a célnak megfelelő állapotban már az első lépés megtételekor.
(Ezért nehéz egy ügyfélnek azt mondani hogy ha akarja már holnap elindulhat a hirdetése, de mégis ezt kell mondnom, mert ez az egyik legnagyobb előnye az offline és egyéb online hirdetésekkel szemben)

Vagyis a kulcsszó a hirdetések alfája és omegája. Nem szabad elsietni, oktalan döntéseket hozni.


A cikk eredetije megtalálható itt (vannak részek amelyeket átírtam)

Ha tetszett a cikk, oszd meg kollégáiddal, ismerőseiddel is,  hogy ők is értesüljenek az itt leírtakról:

Microsoft Advertising Partner 2023 (Bing Ads)

Lehet Téged keresünk?

Legfrissebb cikkeink