Milyen vas?

vas = számítógép (hardware)

A cnet leközölt egy érdekes cikket arról, hogy milyen vasakon hasít a Google.

Azt sokszor elmondták már, hogy nem drága szervereken, hanem egyszerű és olcsó gépek hada szolgálja ki a Google keresőjét (és a többi szolgáltatását, azért van ott még erőforrásigényes applikáció).

Kívülről befele haladva jön az első meglepetés. A gépek hajókonténerekben vannak szépen elrendezve (moduláris rendszer, plusz jól szállítható).

A második izgalmas történet az az, hogy a drága UPS-ek (szünetmentes áramforrások) helyett minden gép beépített saját akksit kapott.

Mivel brutális mennyiségekben elképesztő méretekben gondolkodnak, ezért minden dollárcent megtakarítás egy gépek, dollárezreket jelenthet éves szinten egészben. Úgy tűnik övéké a világ legnagyobb hardver teszt centere.

Tudom, innen messziről fura okoskodni, viszont eszembe jutott pár apróság:

1, Feltehetően olyan fejlesztéseik is vannak, amelyek know-how-ja eladható. Vélhetően nem anyagi, hanem üzletpolitikai kérdés hogy nem tették még meg.
2, A hűtésről nem sokat beszél a cikk, viszont egyértelműen ez a legnagyobb energiazabáló. Vagyis minél északabbra költöznek, annál jobb a helyzet. Izland? Ott most úgyis olcsóbb minden 🙂
3, Régi szabály, hogy a jégpálya és az uszoda együtt jó párosítás. A jégpálya hűtésekor keletkező felesleges energia mehet az uszoda fűtésébe. Vagyis olyan helyre érdemes lemmniük, ahol kell a hő (és ők termelnek rendesen). Megint csak a hideg észak jutott eszembe 🙂

És a végére egy pillantás az alapegység gépre amely szolgáltat amikor keresünk:

Media_httpamadeoblogc_gopak

Media_httpamadeoblogc_fhksg

(FOTÓK: Stephen Shankland/CNET)

Ha tetszett a cikk, oszd meg kollégáiddal, ismerőseiddel is,  hogy ők is értesüljenek az itt leírtakról:

Microsoft Advertising Partner 2023 (Bing Ads)

Lehet Téged keresünk?

Legfrissebb cikkeink