Nagyon meleg pite

Egyértelmű hogy a MS nem fogja kihagyni a lehetőséget, hogy partnereket keressen magának a Google ellen folytatott csatában.  De mégis, fura érzéseim vannak a témával kapcsolatban.

A háttér, hogy Rupoert Murdoc élő adásban kijelentette hogy lehet hogy blokkolják majd a Google News hozzáférését az oldalaikhoz, hiszen jobb a kevesebb, de fizetős ügyfél, mint a sok. (a ciki, hogy a parazitának nevezett hír aggregátorokhoz hasonlóan az ő tulajdonában levő online termékek is pontosan ugyanígy linkelnek más oldalakra, azok engedélye nélkül)

Erre felhördült a szakmai közvélemény, hiszen mindenki arra gyúr, hogy jöjjön az a forgalom a Google-ból (lásd SEO szakma), nem pedig arra hogy tiltsák. Van aki ki is számolta, hogy a Wall Street Journal (WSJ.com) laza 25%-ot fog elveszíteni a forgalmából.

Persze lehet most azon filozofálgatni, hogy vajon életképes-e a neten a fizetős hírtartalom, de nem ez a lényeg itt és most. Hanem az, hogy begerjedtek a kiadók, hiszen a Google egyértelműen vállvonással elintézte a dolgot, és azt mondta, hogy egyszerű, ha nem kell a forgalom, akkor tessék használni a nofollow-t és kész, részünkről a fáklyásmenet.

A MS ott kerül a képbe, hogy források szerint az MSN UK egyik nagy embere Peter Bale besétált egy nagy meetingre, ahol a nagy kiadók képviselői beszélgettek (hogy erről, vagy másról, azt nem tudni), és szépen prezentált egy nagyot, hogy akkor majd a Bing.  Ígért nekik egy technológiát (ACAP), mellyel paraméterezhető lesz hogy a tartalomból mennyit és mikor mit lehet kitenni a keresők találatai közé, hírkeresésekhez.

E mellett Bale beszélt arról a lehetőségről is, hogy a Bing prémium pozíciókat ad majd a kiadóknak. És itt a gáz.  A Google azzal lett az ami most, hogy NEM engedett a csábításnak, és mindig a felhasználóknak adott NEM a hirdetőknek. Úgy gondolkodtak, hogy előbb vagy utóbb kifizetődik. A Bing most az ellenkezőjét teszi, korrumpálja a kereső hitelességét. Már most az elején (fiatal gyerek a Bing a Google-hoz képest). Mi lesz később?

Cak én érzem úgy, hogy a Ballmer nagy arca az egész szervezetet jellemzi?

Ha tetszett a cikk, oszd meg kollégáiddal, ismerőseiddel is,  hogy ők is értesüljenek az itt leírtakról:

Microsoft Advertising Partner 2024

Lehet Téged keresünk?

Legfrissebb cikkeink