Őszintén?

Tartalomjegyzék

Egy nehzéz dillemát szeretnék megosztani veletek.
A megoldás már benne is van abban, hogy leírom.

A kérdés, hogy hogyan jobb?

Ha megosztom a tudásom az ügyfelemmel, vagy ha titkolom előtte a szakmai trükköket?

Amikor még távolabb éltem a számítástechnikától (most sem vagyok sem IT szakember, sem számítástechnikus, de sokat tanultam a témáról az elmúlt 10 évben. Az első nagy ugrás az volt amikor elolvastam a DOS I-II-II könyveket), akkor sokszor belefutottam abba, hogy a számítástechnikáért felelős emberek szerették misztifikálni a dolgot. Ez volt az első löket, hogy utánaolvassak, megtanuljam, mert utáltam ha valakire rá vagyok utalva.

Menet közben persze megértettem miért beszélnek olyan furán a szakemberek. Az átlag felhasználónak sokszor fogalma sincs hogy milyen bonyolultságú a megoldás, amikor ő olyan egyszerűt kért. (de nem is dolga hogy átlássa).

De legalább ennyiszer nagyon egyszerű a megoldás, csak a szakember próbál belőle olyat csinálni, mintha.

És ez nem csak az IT szakemberekre jellemző, azokra is akik a tudásukból élnek meg. És ma a tudás mindenki számára elérhető, sokszor egy témában a laikus érdeklődő mélyebbre tud ásni mint a szakember – feltéve ha erősen motivált, és van ideje. (én is így jártam amikor tudni szerettem volna pontosan hogy mit faragtak és fúrtak a térdemben amikor megműtöttek tavaly).

A lényeg hogy ha utánaolvasok, egy témában sokkal többet tudok mint mondjuk a háziorvosom.
De fotózásban sem akadtam még partnerre amikor beléptem egy boltba, és kérdeztem kettőt a vakukról…

És akkor a közvetlen szakmámról szólva. Mi a jobb? Ha beavatom az ügyfelem abba amit csinálok, vagy az a jobb ha rébuszokban beszélek róla, hogy eszébe se jusson utánaolvasni, beleszólni?

Fele-fele arányban oszlik, és teljesen az ügyfelem elszántságától függ. Ha csillog a szeme, érdekli, mert tetszik neki, akkor természetes hogy elmagyarázok sok sok dolgot. Ha viszont biztos ami biztos alapon jó messze tartja magát attól amiről mesélek, akkor azt kérem hogy bízza rám az egészet, és csinálom. Csak az eredményekre koncentráljon.

Szerencsére (és egyben sajnos) vannak ügyfelek akiket nem CSAK a pénz miatt érdekli az internet, hanem mert szexi téma, izgalmas, és szeretne többet tudni róla. Legyen.

Egy biztos, ha valaki tőlem kérdez, akkor kap is válaszokat. Ha okosat kérdez, akkor okos válaszokat kap. Ha hülyeségeket, akkor elég keveset várhat 😉
Mindenesetre nem hiszem hogy a pozícióm attól erős, ha apró kis titkokat megpróbálok ügyesen magamnak tartani. Ez – szerintem – bizalmatlanságot szül.

Hiába vagyok most képben a könyvelési és adózási jogszabályokban (mert a könyvelőm beavatott, elmondta és elmagyarázta), reménykedni sem merek hogy egy hónap múlva is képben leszek.

És a keresőmarketing, az internet sűrűbben változik mint az adójogszabályok Magyarországon (bár az sem semmi amit abban a témában elkövetnek).

Vagyis őszintén.

Ha tetszett a cikk, oszd meg kollégáiddal, ismerőseiddel is,  hogy ők is értesüljenek az itt leírtakról:

Tartalomjegyzék

Minősítéseink

Microsoft Advertising Partner 2024

Lehet Téged keresünk?

Data specialista

Oda vagy a számokért, a trendekért? A/B tesztek nélkül nem is tudsz élni? Medior Analytics specialista lehetsz csapatunkban!

Érdekel »

Legfrissebb cikkeink