Ötmilliárdos

Tartalomjegyzék

Az baj, ha egy ötmilliárdos, az ország egyik legfontosabb, és védendő rendszere megdől.
De ennél még nagyobb pribléma, ha a felelősök elkezdenek maszatolni.

Adva van egy rendszer, ami ötezer millió forintba került.
Nem kevés pénz, ebből 25 kormányszóvivő.hu oldal is kijött volna!

Media_httpamadeoblogc_qhqjg

De legyen ez az ára, hiszen kell alá vas, szoftver, üzemeltetni kell, archiválni is, összekapcsolni a rendszereket, meg minden. Legyen ötmiliárd. De érem, akkor NE omoljon össze!

Első, és legokosabb gondolat ezzel kapcsolatban, hogy egy szoftver nem romlik el. A digitális világban két eset lehetséges. Vagy hibás a szoftver, vagy nem sikerült mindenre kitejedően tesztelni. Ez nem motor, nulla forgó alkatrész, nincs mechanikai probléma. Itt bitek vannak kérem, 0 és 1, tizenhatos számrendszer (ez él még, vagy csak én mondok ökörséget?), szóval itt nem tud elromlani a dolog.

Ha nem volt tesztelve mindenre kiterjedően, akkor a hibás a programozó, és a cége. Ha hibás a szoftver, akkor is a programozó és a cég felelős. Nincs maszatolás, hogy elromlott…

A nagy leomlás után (melyet egy olyan frissítés okozott, melynek feladata a rendszer terhelhetőségének nagyságrendekkel történő növelése volt), volt egy újabb leomlás. Hurrá. De természetesen a vállalkozások nem adhatkák már be papíron a bevallásokat, csak ezen a rendszeren keresztül.

Persze ez a nagyságrendekkel dolog is mákos, de ezt a linkelt cikk kivesézi.
Az ok amiért ide írtam erről, más.

Az ilyen ledőlések a számítástechnikában járatlan embereket (vállalkozókat, magánembereket), abba a hitbe kényszeríti, hogy még sokmilliárdért sem lehet stabil, megbízható rendszert készíteni. A bizalmat számolják fel az ilyen oktalan maszatolással, arra nem gondolva, hogy a mellékes károk sokkal nagyobbak lesznek mint az elsődleges probléma által okozottak.

Ha egy vállalkozó szeretne webáruházat építeni, most kétszer meggondolja, mert ugyan két milláért miért lenne az megbízható ha ötmilliárdért sem megy?
Miért bízza a raktárkészlet nyilvántartást egy szoftverre ha láthatóan másoknak sem működik a dolog?
Marad a papírnál, és a Kossuth utcában levő boltjában.

Persze tudjuk hogy a számítástechnika megbízhatatlan, amióta Bill Gates beszállt a versenybe. De azt is tudjuk hogy a maszatolással csak rontunk a helyzeten.
A Google is ledől néha, bizonyos értelemben nem is a megbízható rendszerek közé tartozik. De amikor ledőlnek, akkor bevallják. Beismerik, és ígérik hogy ilyen egyre kevesebb lesz. Őszintén kommunikálnak, ezzel kivéve a dolog élét.

Most komolyan, miért nem lehet ezt ebben az esetben is?

Egy gondolat a virtuális margóra:

Adva van egy rendszer amelyen a vállalkozó az adóbevallásait, egyéb kormányzati bürokratikus dolgait intézi. Cégvezető bemegy az okmányirodába (én megtettem évekkel ezelőtt, előtte online időpontot kértem, majd amikor megjelentem, kiröhögtek hogy hiszek a csodákban, a rendszer nem működött). Vártam a soromra, majd  találkoztam egy ügyintézővel, aki nem értette a belépőnév és a jelszó közötti különbséget. A kérdésem az volt, hogy tudok-e később belépőnevet változtatni, esküdött az égre hogy igen (ugyanis elgépelte azt amit megadtam). Nokérem, jelszót lehet váltani, felhasználónevet nem…. Már itt vérzik a dolog, mert digitális (fél)analfabéta emberek intézik a dolgokat ott, ahol az álampolgár először találkozik a dologgal. Képzelem Pista bácsit, neki milyen egyszerű lesz a dolga…

Szóval ügyvezetőnek mint magánembernek van ügyfélkapu belépője. Ezzel intézi a saját ügyeit mint magánember, és a céges ügyeket mint a cég felelős vezetője. Mint például az adóbevallás, vagy egyebek. De a könyvelő cég máshol van, és a könyvelő cég készíti el a bevallást.

Egyszer felhívtam a kormányzati rendszer ügyfélszolgálatát, és megkérdeztem, hogy van-e kettős aláírás. Vagy esetleg két külön belépési lehetőség a rendszerbe. A könyvelőnek egy belépéssel 10-20-100 ügyfél dolgaihoz hozzáférés, a cégvezetőnek a sajátjához. És a beadás úgy történne (szerintem logikusan), hogy könyvelő elkészíti, aláírja, cégvezető átnézi, és ő is aláírja, majd beküldi. És nagy csoda, mert nem kell ugyanazon gép előtt ülniük, ilyen az internet. Napersze. Ami létezik az AdWords rendszerében (MCC), az nincs egy ötmilliárdos rendszerben. Vagyis vagy megadom a könyvelőnek a magánemberként is használható belépésemet, vagy utazom minden alkalommal hozzá aláírni…

Na itt veszítünk rengeteget, bizalmat, hitet,és végsősoron az ország pénzt.
Amit majd sikerrel adóemeléssel pótolnak. Amíg van kitől adót szedni.

Ha tetszett a cikk, oszd meg kollégáiddal, ismerőseiddel is,  hogy ők is értesüljenek az itt leírtakról:

Tartalomjegyzék

Minősítéseink

Microsoft Advertising Partner 2024

Lehet Téged keresünk?

Data specialista

Oda vagy a számokért, a trendekért? A/B tesztek nélkül nem is tudsz élni? Medior Analytics specialista lehetsz csapatunkban!

Érdekel »

Legfrissebb cikkeink