Siófok Budapesttől 50 km-re van.

Tartalomjegyzék

Ezt is ma tudtam meg. Legalábbis a Google szerint.

Készítettem egy kampányt, ahol a hirdetések megjelenése Budapest 50km-es körzete lett. Vagyis pontosabban, leszúrtam a nullás km kőnél (Buda, Clark Ádám tér) a középpontot, és onnan 50km-en belüli kereséseknél jelenik meg a hirdetés.

Media_httpamadeoblogc_cahib

De hoppá van, mert Siófokról indítva a keresést is megjelenik. Vagyis szerintük most Budapesttől nem vagyok messzebb mint 50 km.

Persze tudom a megoldást, csak fel akartam hívni a figyelmet erre. Vagyis pontatlan a magyar IP címek földrajzi adatbázisa (ha van ilyen). Feltehetően a legtöbb internet szolgáltató Budapest központú, és ezért az általuk kiosztott címek mind Budapestinek minősülnek. Pedig az ember nem is ott van…

Media_httpamadeoblogc_hifbs

Innentől egy pár kérdés:

1, Vajon mennyire igaz a logika fordítva? Vagyis ha azt látom a Google rendszerében (Analitics) hogy Szeged-ről indult, akkor az biztosan Szeged? (feltehetően igen, csak az ottani számok a valóságosnál kisebbek, néhány szegedi keresést Budapestinek lát a rendszer)

2, Vajon mely szolgáltatók adják meg relatíve pontosan, és kik azok akiknek az összes IP címe „budapesti”? Csinált erre már valaki próbát? Információk?

3, Magyar sajátosság, vagy külföldön is ez a helyzet?

 

Nyomoztam egy kicsit:

Metodika: Elégséges eredményhez kellett megfelelően sok látogatás, egy olyan accountot vettem alapul ahol havi 150.000 feletti látogatásszámot mértünk. Megnéztem a böngészés kiindulópontját (network location), majd megnéztem hogy az összes tőlük indult forgalom hány százaléka Budapest. Ezekat a szolgáltatókat és számokat kaptam:

Media_httpamadeoblogc_ahupj

Vagyis innen egyből látszik miért van Siófok 50km-en belül Budapesthez képest. Az Enternet-nél fizetek elő, nekik pedig úgy tűnik minden Budapest. A legtöbb netező (a sorrend egyben forgalom szerinti sorrend is) a UPC-től jön, és náluk majdnem mindenki Budapest.

Vagyis ha az eredményekből szűröm az UPC, Fibernet és Enternet forgalmát, akkor feltehetően gyorsan kiderül honnan jönnek az oldalamra a látogatók.

Aki pedig ennél a három szolgáltatónál netezik (és nem budapesti), ne csodálkozzon a sok hirdetésen a kereső jobb oldalán, ők azt hiszik hogy a pizzafutár budapest egész területén hirdetés a megcélzott (budapesti) csoporthoz jutott el…

Ha tetszett a cikk, oszd meg kollégáiddal, ismerőseiddel is,  hogy ők is értesüljenek az itt leírtakról:

Tartalomjegyzék

Minősítéseink

Microsoft Advertising Partner 2024

Lehet Téged keresünk?

Legfrissebb cikkeink