windsurf

Media_httpamadeoblogc_egkjl

Tegnap voltam olyan szerencsés, hogy végighallgathattam Vint Cerf (Vezető Evangélista, Google) előadását az internetről, annak múltjáról és jövőjéről (Mindentudás Egyeteme)

A bejegyzés címe onnan jött, hogy a bevezető kisfilmben minden alkalommal windsurf-nek lehetett érteni az előadó nevét. Mivel jó kedélyű, humoros emberke, szerinten nem vette volna szívére.

Sok érdekes dolgot mesélt, szórakoztató előadás volt, de mégis, nekem úgy tűnt, ez a „light”-os verzió. Szólhatott volna valaki neki hogy belemehet az érdekesebb részekbe is. Bár itt-ott volt igencsak érdekes terület, habár nem kapott hangsúlyt.

Az internet szabadságáról beszélt, de nem említette, hogy a legmagasabb szintű domain regisztrálás és kezelés továbbra is amerikai kézben van (vagy tévedek, és már nem? Javíts ki ha rosszat írtam!), amely szervezet nem mentes az amerikai kormány befolyásától. Mindenki szorozza ki hogy ez mit jelent.

Az internet szabadságához – nekem – hozzátartozik az is, hogy nem kell félnem hogy elolvassák az emiljeimet. Pedig bizony, ismét amerikai kormányzati szervezetek figyelik a net forgalmát (Patriot Act, amelyet kiterjesztettek a világra is, igaz a világ nem ratifikálta…)

Nagyon szimpatikus volt amikor a filecserélőkről beszélt, és elmesélte hogy a média még nem nőtt fel odáig, hogy megkülönböztesse a jogsértésre alkalmas technológiát a jogsértő felhasználástól. (kedvenc témám, ugyanis azzal a logikával amivel most a törvények tiltanak, simán lehetne az autóvásárlót előre büntetni gyorshajtásért az autó vásárlásának napján, hiszen jogsértésre alkalmas eszközt vett tulajdonba…)

A legérdekesebb számomra mégis az a pár szám volt amit az elején dobott be. 1.1 milliárd embernek van internet hozzáférése a világon, vagyis 16,6% az internet penetráció. Ennek megoszlása eddig úgy volt hogy az Egyesült Államok elöl, Európa második, és Ázsia harmadik. Mára ez megfordult, elöl van Ázsia, második Európa, é „csak” harmadik az amerikai kontinens északi fele.

Hoppá, vigyáző szemeinket kelet felé kell fordítanunk!

Malájul tűrhetően beszélek, itt az ideje a kínai nyelvleckének 🙂

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg kollégáiddal, ismerőseiddel is,  hogy ők is értesüljenek az itt leírtakról:

Microsoft Advertising Partner 2024

Lehet Téged keresünk?

Legfrissebb cikkeink