Elérhet-e jó eredményeket ez az üres YouTube videó?

Tartalomjegyzék

Egy újabb fejezet az eddigi YouTube VS Facebook videó összevetéshez, ami újabb érdekes adalékot adhat hozzá az eddigiekhez: egy amerikai ügynökség egy 4 (!) perces videóval tesztelte a YouTube hirdetések érdekességeit.

YouTube VS Facebook

A tesztben többek között nem csak az volt érdekes, hogy egy 4 perces videót kezdtek hirdetni azzal az In-Stream (pre-roll) formátummal, ahol inkább a 30-40 másodperces spot-ok a jellemzőek, hanem az, hogy ez a 4 perc a szó legszorosabb értelmében nem szólt semmiről:

YouTube: Blank video project

Magyar szemszögből talán döbbenetes $1400 zöldhasút költöttek el a tesztre, amely fizetett hirdetések útján 100 000 megtekintést hozott, ami azt jelenti, hogy ennyiszer jutottak el a videó 30. másodpercéig vagy kattintottak a videón egy linkre (ami nem a hirdetés átugrása link volt). Lényegében ez volt az egyetlen értelmezhető elem a videón: linkelték a saját weboldalukra.

Átlagosan 2:26 másodpercet néztek meg „a szerzeményből”, ráadásul a megtekintők 22%-a végig is nézte, jelentsen most bármit a „nézés” szó egy éppen nem túl szórakoztató tartalom esetében. Hozzá kell tenni, nem is nagyon céloztak, bár nem is tudom, merre lehetett volna nagyon célozni egy ilyen videót 🙂

A teszt arra mindenképpen rávilágít, hogy ahogy akárcsak a kattintás alapú hirdetéseknél konverzió mérés nélkül a kattintás egy nem túl beszédes metrika (bárkinek tudok nagyon sok kattintást vásárolni nagyon olcsó CPC mellett), a videók esetében is érdemes lehet tovább gondolni a megtekintést, mint eddig értékesnek gondolt szám adatot.

Ezt a tényt azért némileg árnyalja, hogy a videó hirdetéseknél általában nehezebb tisztán performanciában gondolkozni és inkább a brand építés, az image kampány jelleget szoktuk hangsúlyozni, továbbá fontos tényező még, amikor videó remarketing listák segítségével érünk el végül konverziós célokat hagyományosabb PPC hirdetések segítségével. Ilyen esetekben is a view, mint egyetlen metrika vélhetően félre vihet, az elköteleződés, az interakciók vizsgálata is fontos szempont kell, hogy legyen. A YouTube kártyákkal ez elég jól megoldható az esetek többségében.

A tekintetben viszont mindenképpen elgondolkodtató a teszt, hogy adott esetben sokan lehetnek, akik esetleg csak a háttérben, zenehallgatásra használják a videó megosztót, mint ahogy egy ilyen üres videónak olyan hatása is lehet, hogy sokan csak várnak, várnak, mert esetleg azt gondolják, hogy még mindig a betöltés folyamata zajlik éppen.

Ha tetszett a cikk, oszd meg kollégáiddal, ismerőseiddel is,  hogy ők is értesüljenek az itt leírtakról:

Tartalomjegyzék

Minősítéseink

Microsoft Advertising Partner 2024

Lehet Téged keresünk?

Data specialista

Oda vagy a számokért, a trendekért? A/B tesztek nélkül nem is tudsz élni? Medior Analytics specialista lehetsz csapatunkban!

Érdekel »

Legfrissebb cikkeink