13 mítosz (inkább tévedés) a PPC körül

A tartalom előtt egy fontos üzenet:

Már csak

Nap
Óra
Perc
Másodperc

… és leáll az adatgyűjtés a Universal Analytics / Google Analytics 3 tulajdonokban!

Az eredeti cikk itt, ez csak kivonat. De hozzáfűztem saját gondolatokat is.

1, Első helyen kell lenni
Nem ez a lényeg. Optimalizálni nem az első helyre kell, hanem megtérülésre vagy konverzióra.

2, A kattintás ára 1 dollárcent ha nincs más hirdető
Ez butaság, a minimum összeg nem csak licit, hanem minőségi pontszám függő is, ráadásul van olyan rendszer ahol van minimum licit.

3, A Tartalmi hálózat (Content Network) nem jó semmire.
Az igazat megvallva ez is butaság. Bár rengeteg ijesztő történet kering a szakmai blogokon róla, vannak olyan piacok és olyan termékek ahol nagyszerűen teljesít.
Saját tapasztalat, hogy valóban van ahol jól működik. De ahol a költési limit miatt még az összes keresésnél sem lehet ott a hirdetés, ott érdemesebb először letiltani, és a keresésre koncentrálni. Ha használni kell, akkor javaslom a Report-okat, és szépen kimazsolázni a jól teljesítő oldalakat a Placement Targeted hirdetésekbe. Plusz ha valami nagyon nem oda illő, akkor le lehet tilétani egyes oldalakat (Site exclusion).

4, A Broad match (általános egyezés) nem jó
De. Megfelelő módon használva nagyszerű eszköz. A Broad match használható olyan kifejezések felkutatására, amelyekre nem is gondoltál. Futtatni kell a Search Query Performance Report-ot (Keresési lekérdezés), és kiderül hogy mely kifejezéseket érdemes még bevenni, valamint mely keresésekre kell szűrni negatív kulcsszó használattal.

5, A magas licit emeli a minőségi pontszámot
A magas licit természetesen több kattintást fog eredményezni (gyorsabban), de nem feltétlenül javítja a Minőségi Pontszámot vagy az átlag kattintás árát.

6, Csak egy kereső van
Az igazság odaát van. Bizony, vannak keresők a Google-on kívül is. Talán ez hozza a legtöbb forgalmat, de nem biztos hogy a Befektetés megtérülése itt a legmagasabb. Yahoo, MSN adCenter, és Magyarországon az E-target amelyet mindenképpen érdemes kipróbálni még.

7, PPC hatással van az organikus találatokra
Nem, a javascript nem működik Anchor text-ként! (szerintem azonban megeshet hogy van hatása, még ha nem is azonnali és nem egyértelműen kimutatható)

8, A reklámköltésnek hatása van a minőségi pontszámra, vagyis azon keresztül a helyezésre.
Még a kis hirdetőknek is lehet nagyszerű minőségi pontszáma, és ezen keresztül filléres átkattintási árai. Le lehet venni a sztaniolsapkát emberek! (itt utal a filmre, ahol fém csomagoló fóliából csináltak sapit, hogy az idegenek ne tudják lehallgatni a gondolataikat)

9, A PPC rövid távra szól, amíg az organikus találatok megérkeznek/beérnek
PPC és a SEO nagyszerűen megélnek egymás mellett. Ha a PPC megfelelő ROI-t (Befektetés megtérülése) hoz, akkor miért kéne leállítani? Ráadásul a PPC hirdetés és a SEO munka két, egymást támogató és nem kiváltó tevékenység. A különbségekről írtam már itt.

10, PPC optimalizálás egyszeri meló
Hasonlóan a SEO munkához, ez nem egy “összerakjuk és mehet magától” dolog. Folyamatos figyelmet igényel, ugyanúgy mint a vállalkozásod/üzleted. A PPC is fejlődik, változik.
Volt olyan ügyfelem aki erre gondolt, és amikor összeraktam neki a kampányt, akkor megkért hogy adjam át és végeztünk. Természetesen nem vitatkoztam vele, minek ha ő így gondolja? Előbb vagy utóbb úgyis visszajön, mert a számok már nem olyan szépek, a változásokat nem tudja követni, gondja akadt, nem ér rá elemezni a kampányokat, nem tudja hogyan tovább, stb, stb, stb.

11, Az optimalizálás a kampányra vonatkozik, nem a weboldalra.
Ne várj csodákat egy kampánytól amelyet nem támogat meg a Landing Page megfelelő kialakítása. Ilyen egyszerű.

12, A törlés törli a “múltat”

A “múltja” egy kampánynak account szinten megmarad. Ha törölsz egy kulcsszót, vagy áthelyezed, attól az elért és mért minőségi mutatói megmaradnak. Csak az egyes hirdetési szövegek számai vesznek el amikor változtatsz rajtuk, de a változtatást megelőző mutatókat a rendszer beleszámolja a továbbiakba.

13, AdWords / Yahoo / adCenter utál engem
Talán. De mielőtt panaszkodsz, és ideges lennél, olvasd el amit írnak a Help-ben. Mondom O-L-V-A-S-D E-L!
RTFM 🙂

+1 Ez teljes mértékben saját élmény, nem is olyan régi élmény. Egy szakmai blogon hallgattam meg egy önjelölt szakértő Google AdWords tanácsait, amelyek között volt egy nagyon nagy tévedés is. Miszerint érdemes belemenni licit emelés versenybe, mert a magas licitekkel “ki lehet fullasztani” az adott napra limitált költéssel rendelkező versenytársakat, és onnantól szabad a pálya.
Ez akkor ökörség, hogy nem tudok elmenni mellette szó nélkül.
Elsőként, a pozíció a licit és a minőségi pontszám szorzata. Ráadásul a fizetendő összeget nem a nálamnál többet licitáló. hanem az utánam következő versenyző licitjéből számolja a rendszer

Ha tetszett a cikk, oszd meg kollégáiddal, ismerőseiddel is,  hogy ők is értesüljenek az itt leírtakról:

Microsoft Advertising Partner

Lehet Téged keresünk?

Legfrissebb cikkeink