Konverziók és GOAL-ok

Könnyű elkavarodni a konverziók illetve az Analytics GOAL-ok között.
Gondoltam rendet vágok a témában.

Felütésnek elsőként egy nagyon jó blogbejegyzés a témában, a Google magyar csapatától:

Akkor csapjunk bele

Az AdWords konverzió:

– CSAK az AdWords hirdetéseken keresztül érkező konverziókat méri
– nagyszámú konverzió is beállítható (ahányat akarsz)
– Ugyanazon látogatótól összesen egy konverziót mér, a másodikat már nem!
– 30 napos cookie, vagyis a katttintástól számított 30 napon belüli konverziót mér
– visszamenőleges, vagyis a konverziót időben és „térben” oda teszi, ahol a hirdetésre kattintás történt

* a térben itt az AdWords-ön belül értem, vagyis ha 20 nappal ezelőtti hirdetésre kattintó ember MA vásárol egyet, akkor a konverziót a rendszer 20 nappal ezelőtti statisztikához teszi, és ahhoz a kulcsszóhoz/hirdetéshez/reklámcsoporthoz, területhez, ahol az történt.

Az Analytics GOAL-ok:

– méri az ÖSSZES odalátogatót. Vagyis ha a GOAL és a Konverzió ugyanaz egy esetben (vásárlás visszaigazoló oldala), akkor az Analytics és az AdWords is méri. De az előző esetet elemezve, az AdWords 20 nappal ezelőttre számolja a konverziót, az Analytics a mai napra a GOAL-t.
– 180 napos cookie-t kap
– megismételhető, vagyis ugyanazon látogató egynél több GOAL-t is teljesíthet
– egyszerre 4 mérhető egy profilhoz kapcsolódóan

Vagyis:

1, Érdemes az AdWords-ben egy konverziót beállítani, VAGY olyan konverziókat, amelyek nem keresztezik egymás (ugyanazon látogató valószínű nem konvertál mindkettővel)
2, Az AdWords által mért konverziószámot érdemes beállítani GOAL-nak az Analytics-ben, és így mérni a kettő különbségét, amely nem más mint az organikus forgalom konverzió, plusz a közvetlenül nem mérhető hirdetés online hatás (munkahelyen netezik, ott kattint a hirdetésre, majd hazamegy és onnan vásárol)
3, A Google AdWords konverzió költségét érdemes korrigálni egy, valós életből számolt értékkel (van ahol a mért konverziók száma kettőször vagy háromszor annyi mint amit az AdWords report mutat, vagyis a konverzió költsége fele vagy harmada annak amit a rendszer számol).
4, Egyéb jó ötletek amik ide illenek?

Utólagos bejegyzés:
Illés kiegészítette a témát egy nagyon érdekes gondolattal:
Idézet innen (a Google AdWords magyar nyelvű blog adott bejegyzés kommentjeiből

I. Az AdWords, ha 30 napon belül történik meg a konverzió, akkor elkönyveli AdWords által generált konverziónak az eseményt, függetlenül attól, hogy második, harmadik, n-edik alkalommal (amikor a konverzió történik) hogyan jutott el a látogató az adott site-ra.
Analyitcs esetében a konverzió forrása (referrer) mindig a legutolsó forgalomforrás lesz, amit a látogató használt (kivéve ha az direkt látogatás és korábban volt egy AdWords kattintás).

Példa 1:
Adwords kattintás után nem konvertálunk, de 30 napon belül visszjövünk a site-ra direkt módon (beírjuk az url-t, vagy könyvjelzőből) és végrehatjuk a konverziót.
Eredmény:
AW: 1 konverzió
GA: 1 sikeres cél Google/cpc forrással

Péda 2:
Adwords kattintás után nem konvertálunk, de 30 napon belül visszajövünk a site-ra egy másik site-on található linkre kattintva és végrehatjuk a konverziót.
AW: 1 konverzió
GA: 1 sikeres cél, aminek a forrása a site, ahol a link volt.

II. Jabjab írta, hogy az AdWords egy látogatótól csak egy konverziót mér. Ez részben igaz, a kezelőfelületen valóban így jelennek meg az adatok a konverzió oszlopokban.
Van azonban lehetőség, hogy lekérdezzünk az adatokat tranzakció szinten is, ha generálunk egy olyan jelentést, ahol a tranzakciókat tartalmazó oszopok is megjelennek. Itt ugyanúgy kulcsszó szinten látható lesz, hogy milyen tranzakcióból mennyit hajtottak végre az AdWordsös látogatók.

Ha tetszett a cikk, oszd meg kollégáiddal, ismerőseiddel is,  hogy ők is értesüljenek az itt leírtakról:

Microsoft Advertising Partner 2024

Lehet Téged keresünk?

Legfrissebb cikkeink