Mennyit ér forintban a Minőségi Pontszám?

Tartalomjegyzék

Jó kérdés ugye?

Azt tudom, hogy a minőségi pontszám segít abban hogy olcsóbb legyen a kattintás, de a kérdés hogy hogyan, és mennyire. Megpróbálom ezt kibogozni.

Kezdjük az elején. A minőségi pontszám számolt érték, több tényező van rá hatással:

Qspie

Két dolgot számol a rendszer belőle, az egyik a hirdetések sorrendje (Ad Rank), a másik a kattintásért fizetendő összeg (CPC). Jó tudni, hogy mindkettőt, minden keresés alkalmával újraszámolja a rendszer, minden egyes alkalommal lefut egy aukció.* (alapokról kicsit értekeztem már itt és itt)

* A Tartalmi Hálózatot most hagyjuk, ott is hatással van, de más mechanizmusok alapján, maradjuk most egyelőre a Google Keresésnél.

Az Ad Rank egyszerű történet, mert ott csak összeszorozza a rendszer a minőségi Pontszámot (QS a maximum licittel (Max CPC). És a végeredmények (számok) adják a hirdetők sorrendjét. Kivéve a kiemelt hirdetéseknél, mert ott előfordulhat hogy egyik hirdetés átugorja a másikat, és mégis felkerül a kiemelt hirdetések közé (pedig mondjuk a 4. helyen lenne a számol helye, de jobbak a mutatói – vagyis akit átugrik az a magas licittel tolta meg az Ad Rank értéket).

Ad Rank = Minőségi Pontszám x Max CPC

Amikor kialakult a sorrend, a rendszer átszámolja a fizetnivalókat (vagyis ugye csak annak kell fizetni akire kattintottak). Ennek számolása már kicsit firmányosabb:

CPC = Mögötted jövő Ad Rank-je / Te Minőségi pontszámod

Ha veszünk egy átlagos Minőségi Pontszámot, mondjuk legyen 7, akkor ahhoz hasonlítva a felette és az alatta levőket, valami ilyen táblázat kezd kialakulni:


Qs1

* számolás eredetije, és az ötletadó cikk itt található meg

Vagyis ha 7-es a QS, és változik egy egész értéket felfelé, akkor 12.5%-kal lesz olcsóbb egy kattintás.

Ugyanezt lefelé olvasva, ha mondjuk egy egész értéket csökken a QS, akkor 17%-kal drágul a kattintás.

Fontos azonban hozzátenni, hogy ezek az értékek csak a változások feltételezett irányát, ás nagyságrendjét tudják csak mutatni, hiszen a való élet nem ilyen egyszerű.

Ugyanis:

1, Mivel a Minőségi Pontszám meghatározza a hirdetés pozícióját (és az árak a megadott pozícióhoz számolódnak!), ezért ha a minőségi pontszám változása magával hozza a pozíció változását is, hirtelen egészen más értékekkel kell számolnunk.

2, Bizonyítékom nincs rá, de a Google nem egész számokban méri a minőségi pontszámot, vagyis innentől nem egész szám ugrásokkal kell számolni, hanem apró kis léptekkel. Ismét valami ami miatt inkább csak jó sejtéseink lehetnek, és pontos számolásaink vagy matematikai modelljeink alig.

 

A végére kiderült, hogy pontos válasz nincs a címben feltett kérdésre (vagyis van, de azt a Google tudja, mi nem). Hiszen nem ismerjük a versenytársak adott pillanatában elért Ad Rank-jét, a minőségi pontszámokat több tizedesjegyig, stb. Egy dolog azonban biztos. Fontos, és pénzben mérhető változást hoz a Minőségi Pontszám változása egy kampányban. Felértékelődik annak a jelentősége, hogy a Landing Page milyen minőségű, és a fentiek alapján (majdnem) pontosan ki lehet számolni, hogy mennyi pénz spórolható azzal ha keresőbarát a LP. (és van mellékes hatás is, hiszen ugyanazon licittel elért magasabb pozíció magasabb CTR-t, magasabb QS-t hoz, és ezzel is tovább csökkenti az árakat. Valamint olyan hirdetőnél ahol az Impression Share 100% körüli (vagyis minden elérhető keresésnél ott tud lenni), azoknál a magasabb CTR ugyanabból a „pool”-ból több kattot, és több konverziót jelent.

És innen már csak egy talány: Hol vannak a 8-as és 9-es minőségi pontszámok?

Ha tetszett a cikk, oszd meg kollégáiddal, ismerőseiddel is,  hogy ők is értesüljenek az itt leírtakról:

Tartalomjegyzék

Minősítéseink

Microsoft Advertising Partner 2024

Lehet Téged keresünk?

Data specialista

Oda vagy a számokért, a trendekért? A/B tesztek nélkül nem is tudsz élni? Medior Analytics specialista lehetsz csapatunkban!

Érdekel »

Legfrissebb cikkeink