PPC napi limit

A tartalom előtt egy fontos üzenet:

Már csak

Nap
Óra
Perc
Másodperc

… és leáll az adatgyűjtés a Universal Analytics / Google Analytics 3 tulajdonokban!

Egy érdekes kérdést fogok feszegetni.
Tegyük fel, van egy cég, és ki szeretné próbálni a PPC hirdetéseket.
Megteheti, szakember segítségével ráadásul kap egy kis ingyen hirdetési lehetőséget is, mondjuk költ az első hónapban 50 ezret ez ingyenes lehetőséggel együtt.
Két eset lehetséges, az alábbi három:

– megtérült
– nem térült meg
– nem tudja mérni

Természetesen ha megtérült a beruházás, akkor hajrá, mehet tovább a hirdetés.
Ha nem térült meg (egy hónap távlatában ez a valószínűbb), akkor el kell gondolkodni azon hogy vajon miért, és hogyan lehetne tovább finomítgatni. Valószínű hogy a kampánynak vannak olyan részei amely több pénzt hoz mint a befektetés, van olyan rész amely kevesebbet. Vajon sikerült olyan egyértelmű és jól működő struktúrát építeni amelyben simán kikiktatható a nem teljesítő rész? (ha maga csinálta, akkor valószínű nem, ha szakember csinálta, akkor feltehetően igen. Ha szakember olyat alakított amely nem maximálisan rugalmasan alakítható és változtatható, akkor nem sikerült a jó szakembert megtalálni…)

Sokan nem tudják, de azon oldalakon ahol online eladás folyik, szinte kötelező a Google Analytics és a Conversion Optimizer használata. E kettő eszközzel lehet átvinni a nyereségesbe a hirdetéseket. Innentől viszont nem a kattintás ára a döntő, hanem a ROI (befektetés megtérülése).
(senki ne gondolja azt, hogy a PPC hirdetések varázslás, és ezzel majd 5000% lesz a megtérülés. Egyszerűen csak jó visszacsatolásokkal, ésszel és ügyesen fel lehet tornázni a befektetés megtérülését a pozitív tartományba, és szépen ott tartani. Ilyenkor már nem lényeg hogy mennyi a napi költés, hiszen minél több, annál több a termelt profit.)

Nos, ha a versenyző nem tudja mérni hogy a befektetés megtérült-e, akkor van a gond.
Mert akkor bizony akármennyi is lehet a költés. Kevesebb és több is.

Tipikus hiba – sokat látok ilyet – amikor hozok az oldalra 10.000 érdeklődő látogatót, és a vásárlások száma nem változik. Ilyenkor azt szoktam javasolni hogy állítsuk le a hirdetéseket, hiszen egyértelmű hogy az oldal nem működik. Egy olyan weboldalra minek forgalom amely az eredeti funkcióját nem látja el? (megoldáshoz egy eszköz: Website Optimizer)

Visszatérve a címhez. Napi limit.
Ha sikerült nyereségessé tenni a hirdetéseket, akkor minek napi költési limit? Maximum cash-flow management szempont lehet, hiszen minden befektetett forint egy forintnál többet hoz profitban, akkor minek visszafogni?
Ha veszteséges a hirdetés, akkor viszont minek hirdetni?
Ha nem tudom hogy hogyan áll az oldal, akkor pedig ugyanott vagyunk mint a sajtó vagy óriásplakát hirdetéseknél. Kiadtunk rá sok pénzt, és reménykedünk hogy bejön…
Ez a műfaj azért ennél többet tud…

Persze a világ nem ennyire fekete és fehér. Van ahol az online világ mellett ott van egy brick&mortar (tégla és habarcs) bolt, és a hirdetések egy része ott csapódik le vásárlásban. Van ahol a hirdetések PR és Advertising & Brand Recall értékét is bele kell számolni a képletbe.

De alapjában véve vannak tiszta üzletek. Ott pedig 2-3 hónap, és el kéne jutni ahhoz, amikor nincs napi limit.

Ha tetszett a cikk, oszd meg kollégáiddal, ismerőseiddel is,  hogy ők is értesüljenek az itt leírtakról:

Microsoft Advertising Partner

Lehet Téged keresünk?

Legfrissebb cikkeink