Internetadó

Ismét véleményem van.

Jó ideje látszik a törekvés, a kormány felismerte, hogy az egyszeri, nagy adók mellett olyanokat kell bevezetni, amelyek ugyan egyszeri alkalommal elhanyagolható tételnek tűnnek, de sűrűn ismétlődnek.
(olyan mint amikor Norbi felismerte, hogy a testedzés egyszeri, de a fogyókúra, és a tudatos étkezésre való igény örökösen újratermelődik, és onnantól máris nem testedzés lett a mantra, hanem a kaja a közellenség).

Szóval a tranzakciókra kivetett adók, a sok tranzakciót bonyolító vállalkozások (online fizetés, parkolás), a nagy biznisz.

És a sok sok agyalás után rájöttek mi az ami fokozatosan nőni fog, és soha nem csökken.

– AZ INTERNET apám, az a nagy BIZNISZ, azt kell megadóztatni!
– Na de mennyi legyen?
– Kérdezzük meg a Simon Lacit, a múltkor ő jót hasalt!

Egy dologra azonban nem számítottak. Erre:

Screen Shot 2014-10-24 at 16.26.36

Az internet pedig nem luxuscikk, hanem közmű. Konrád nagyszerűen belőtte a lényeget, a közmű árának drasztikus emelése pedig nem rezsicsökkentés, hanem rezsi emelés.

A másik, hogy az internet, az ahhoz való hozzáférés, az Egyesült Nemzetek definíciója szerint, alapvető emberi jog.

Ismét előjött a szakmai szervezetek szakmai ismereteinek hiánya. Ha mondjuk feltöltök egy mentést a felhőbe, majd letöltöm egy másik gépről, egy másik szolgáltatónál, máris 4 alkalommal számolódik adó ugyanazon adatforgalomra. De ez lehet ennél sokkal több is adott esetben…

Persze jönnek az okosabbnál okosabb kommentek, miszerint az internetadó az nem egy új adó, csak azokat akarják bevonni az adófizetés alá, akik az interneten telefonálnak (ingyen), a helyett hogy fizetnék a telefonálás adóját. Valahogy belehallom én azt az érvelést, amikor a rádiózás ,imt műfaj kezdődött, és a kiadók ki voltak akadva, hogy mostantól nem kell megvenni a bakelitet, mert az emberek INGYEN fogják hallgatni a zenét a RÁDIÓBÓL!!!

Most TÉNYLEG ennyire buta emberek vezetik ezt az országot, vagy van valami amit én nem látok?

Tényleg hajlandóak vagyunk feláldozni az ország jövőjét azzal, hogy lazán visszatoljuk az országot 5-10 (vagy 20?) évvel odáig, hogy számolni kell majd az interneten forgalmazott adatmennyiséggel?
Azt kiszámolta már valaki, hogy a gazdaság lassulása milyen anyagi károkat okoz? És az hányszorosa az éppen aktuális bevételnek?
Mi lesz a vállakozásokkal akik erre építettek? Folyamatos online felügyelet online kamerákkal, webáruházak, online streaming szolgáltatások, mobil adatforgalomra építő programok, szolgáltatások, stb?

Vajon itthon tarthatóak jelentős vállalkozások, akik kifelé szolgáltatnak, komoly sávszélességen?
Vajon  jelenti ez a felhő alapú technológiák TELJES halálát Magyarországon?
Vajon a gyerekeinknek az iskola ki tudja majd fizetni a neted adóstul együtt, vagy azon is megpróbálnak majd spórolni mint a logopédusokon az ovikban?
A boltokba kötelezően megvetetett, és kötelezően online pénztárgépek adatforgalmára is kell majd kötelezően adózni?
A kózházak vajon kérnek majd videókonferenciát külföldi kollegáktól, és átküldik online az MR felvételeket?
Lesz majd online közvetítés az érdekesebb előadásokról?
Vajon mennyit bukik az ország azzal, ha az emberek nem a mobilhálózaton, hanem a neten keresztül telefonálnak?
Vajon van arra példa bárhol a világon, hogy egy progresszív technológia visszaszorítása adókkal, emelte az ország versenyképességét?

Persze az az összeg nem is olyan magas – mondhatnátok. Nem. De innentől egyszerű lesz a mértékét változtatni, huss, és máris dupla annyi az előfizetés ára… Azt vajon ki számolta ki, hogy hány évente nő duplájára, vagy 100x-osára a forgalmazott adatmennyiség a használt technológiák hatására? Internet of things az smafu?

Félek. Azért, mert ha ez az adó keresztülmegy (és mindegy mekkora összeggel, lehet az 1Ft is), akkor átment, és keresztülvitték, hogy az alapvető emberi jogokat sértő törvény születhetett. Onnantól nincs megállás.

Ha tetszett a cikk, oszd meg kollégáiddal, ismerőseiddel is,  hogy ők is értesüljenek az itt leírtakról:

Microsoft Advertising Partner 2024

Lehet Téged keresünk?

Legfrissebb cikkeink