Vélemény


A beteg és az orvos


Dátum: 2014. 12. 11.

– Jó napot kívánok doktor úr!
– Tessék parancsolni, miben segíthetek?
– Szeretnék egy vérvizsgálatot vércukor szintre, valamint írjon fel nekem kérem egy gyógyszert, konkrétan ezt (és átnyújtja a papírt amire felírva a gyógyszer neve)
– Nem probléma, parancsoljon.

egy héttel később

– Jó napot kívánok doktor úr!
– Tessék parancsolni, miben segíthetek?
– Nem látszik semmi a vércukor szint mérésből, szeretném ha megismételnénk a tesztet, most kérjünk be egy pár további értéket is (és átnyújtja a papírt, amin akkurátusan sorban ott vannak a tesztek)
Az orvos leveszi a szemüvegét. Felnéz, és az asztal túloldalán levő szék irányába mutat.
– Foglaljon helyet. Miért kérte ezeket a vizsgálatokat?
– Mert nagyon fáj az oldalam, migrénszerű fejfájás gyötör, valamint az emésztésem sincs rendben.
– Aha. És miért nem ezzel kezdte? Azt hiszem van egy tippem, de ahhoz hogy kiderítsük, el kéne menjen egy ultrahangra, és kéne egy vizeletvizsgálat is.

A másik történet (ez alkalommal nem kitalált történet, valóban megtörtént).

Búvároktató, szállodaigazgató voltam Ázsiában, Balin, egy messzi kis faluban, a sziget északi részén. Naponta sokszáz merülés indult a bázisról, elképesztő mennyiségű rutint szedtünk össze.
Egy nap egy holland búvár odajött, és – meglepően őszintén – elmesélte, hogy gondja van, mert általában a merülés legmélyebb pontján, elkapja egy értelmetlen félelem, szorongás, és nem érti. Tapasztalt búvár, a merülések könnyűek, nincs semmi ok rá, de mégis, retteg odalenn. Amikor vége a merülésnek, ez az érzés egyszerűen eltűnik. Szóval ő akkor most lehet hogy nem merülne tovább. Ez a beszélgetés a bázison történt, akkor szerelte le a felszerelését. Végignéztem, és azt mondtam neki, hogy cserélje le a ruhát amit most visel, kap tőlünk egyet, merüljön azzal. Nem értette, de elfogadta, és adott még egy esélyt.

Boldogan jött vissza a következő merülésről. Működött, de nem értette, hogyan lehet hogy a másik neoprém ruhában nem szorongott. Elmagyaráztam neki, hogy amire gyanakodtam, az a carotid sinus reflex, és ezért kapott egy nem szűk nyakú ruhát (a szoros ruha nyomta agyba menő artériát, és a rosszulléte, szorongása egy egyszerű reflex reakció).

Hogy miért meséltem el ezt a két történetet?

Ami a közös bennük, hogy mindkettőnél a szakértő adott megoldást.
Ami nem azonos a két helyzetben, az az, hogy a második esetben a problémát egyszerű volt megoldani, mert a búvár jól tette fel a kérdést.

Az életben is sokszor belefutok/belefutunk abba, hogy a dolgok úgy történnek mint az orvosos történetben. Nem azt kéri / kérdezi az ügyfél amit kéne, valójában ő sokkal többet gondol arról a tudásról ami a birtokában van, és inkább a szakértői kérdést/kérést teszi fel, nem pedig azt ami a problémája. A vége ennek az lesz, hogy a szakértő (esetünkben az ügynökség) válaszol, elhalmozza sok sok adattal, beletesz csilió óra munkát, pedig a megoldás sokkal egyszerűbb lenne. Fel kéne tenni azt a kérdést ami valóban izgatja, és hagyni hogy a szakember/ügynökség végezze azt a munkát, amiért megfizeti.

Az orvoshoz nem úgy megyünk, hogy ezt meg ezt a gyógyszert kérem, akkor a PPC szakihoz miért úgy kell menni, hogy ezt meg ezt a számot kérem? Nem lenne egyszerűbb a prroblémával kezdeni, és hagyni, hogy a megoldást szállítsa a szaki, ne pedig értelmetlen és felesleges mennyiségű számot?

Tovább olvasom

Kereskedelmi és Iparkamara


Dátum: 2014. 11. 17.

Aki ismer, tudja mi a véleményem róluk. Aki nem, annak mondom: Utonállók. Elvesznek valamit, és semmit nem adnak érte. (mint az utonállók, ha szerencséd van, meghagyják az életed).

Talán nem véletlen, hogy egyféle módon lehet az intézményt életben tartani: kötelező a tagság.

Az első időszakban egyszerűen nem fizettem be a díjat, jöjjenek, és vegyék el. Aztán beszállt a történetbe a NAV, és közölték, köztartozásként(???) lesz behajtva azoktól akik nem fizették be. WTF??? Ez mitől köztartozás?

A befizetés után nyilvántartásba vesznek, és …. ennyi.

Néha küldenek levelet, hogy nemzetközi terjeszkedésről tart konferenciát XY államtitkár részvételével a kamara, meg ilyesmi. Konkrétan semmi.

Most viszont kaptam tőlük egy levelet. Mutatom:

Screen Shot 2014-11-17 at 19.11.12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vajon kiválogatták a termeléssel foglalkozó vállalkozásokat (hogy aki mondjuk szolgáltat, mint mi, azt ne idegesítsék vele), vagy egyszerűen beleb4szták a másolt Outlook-ba a teljes címlistára, és kiküldték? Ugye?

Szakmailag feltétlenül felkészült, és az Információs Szupersztráda kihívásaira felkészült gárdával állunk szemben, ezt a weboldal is mutatja. A friss infók között az utolsó bejegyzés január 27-i, és miről szól? Na?

Screen Shot 2014-11-17 at 19.25.33

Hogy fizessed be a kötelező hozzájárulást. Még a látszatát sem próbálják meg elkerülni, hogy ezért vannak. De azért adtam egy esélyt, hátha nem akkora kretének. Van egy kereső jobb oldalt, beírtam hogy pályázatok. Elsőre persze nem sikerült, mert odakattintva a default kifejezés szó nem eltűnik, hanem része lesz a keresésnek:

Screen Shot 2014-11-17 at 19.29.52

 

 

 

Aztakqrva, tiszta 1990-es évek! De mi van ha a pályázatok szót írom be?

geeez, van kettő(!) találat. A frissebb 2012-ből:

Screen Shot 2014-11-17 at 19.31.23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Azzal nem vádolhatjuk őket, hogy html virtuózokat alkalmaznak közpénzből. De azt sem, hogy igyekeznének a befizetett pénzért VALAMIT adni.

Pályázat, rendezvény és kiállítás nincs, az utolsó sajtószemle 2012-es, emberek, most komolyan. Fizetni? Ezért? Miért?

Persze lehet hogy vannak emberek akiknek bejön a szolgáltatás. Mondjátok, védjétek meg!

Tovább olvasom

Internetadó


Dátum: 2014. 10. 24.

Ismét véleményem van.

Jó ideje látszik a törekvés, a kormány felismerte, hogy az egyszeri, nagy adók mellett olyanokat kell bevezetni, amelyek ugyan egyszeri alkalommal elhanyagolható tételnek tűnnek, de sűrűn ismétlődnek.
(olyan mint amikor Norbi felismerte, hogy a testedzés egyszeri, de a fogyókúra, és a tudatos étkezésre való igény örökösen újratermelődik, és onnantól máris nem testedzés lett a mantra, hanem a kaja a közellenség).

Szóval a tranzakciókra kivetett adók, a sok tranzakciót bonyolító vállalkozások (online fizetés, parkolás), a nagy biznisz.

És a sok sok agyalás után rájöttek mi az ami fokozatosan nőni fog, és soha nem csökken.

– AZ INTERNET apám, az a nagy BIZNISZ, azt kell megadóztatni!
– Na de mennyi legyen?
– Kérdezzük meg a Simon Lacit, a múltkor ő jót hasalt!

Egy dologra azonban nem számítottak. Erre:

Screen Shot 2014-10-24 at 16.26.36

Az internet pedig nem luxuscikk, hanem közmű. Konrád nagyszerűen belőtte a lényeget, a közmű árának drasztikus emelése pedig nem rezsicsökkentés, hanem rezsi emelés.

A másik, hogy az internet, az ahhoz való hozzáférés, az Egyesült Nemzetek definíciója szerint, alapvető emberi jog.

Ismét előjött a szakmai szervezetek szakmai ismereteinek hiánya. Ha mondjuk feltöltök egy mentést a felhőbe, majd letöltöm egy másik gépről, egy másik szolgáltatónál, máris 4 alkalommal számolódik adó ugyanazon adatforgalomra. De ez lehet ennél sokkal több is adott esetben…

Persze jönnek az okosabbnál okosabb kommentek, miszerint az internetadó az nem egy új adó, csak azokat akarják bevonni az adófizetés alá, akik az interneten telefonálnak (ingyen), a helyett hogy fizetnék a telefonálás adóját. Valahogy belehallom én azt az érvelést, amikor a rádiózás ,imt műfaj kezdődött, és a kiadók ki voltak akadva, hogy mostantól nem kell megvenni a bakelitet, mert az emberek INGYEN fogják hallgatni a zenét a RÁDIÓBÓL!!!

Most TÉNYLEG ennyire buta emberek vezetik ezt az országot, vagy van valami amit én nem látok?

Tényleg hajlandóak vagyunk feláldozni az ország jövőjét azzal, hogy lazán visszatoljuk az országot 5-10 (vagy 20?) évvel odáig, hogy számolni kell majd az interneten forgalmazott adatmennyiséggel?
Azt kiszámolta már valaki, hogy a gazdaság lassulása milyen anyagi károkat okoz? És az hányszorosa az éppen aktuális bevételnek?
Mi lesz a vállakozásokkal akik erre építettek? Folyamatos online felügyelet online kamerákkal, webáruházak, online streaming szolgáltatások, mobil adatforgalomra építő programok, szolgáltatások, stb?

Vajon itthon tarthatóak jelentős vállalkozások, akik kifelé szolgáltatnak, komoly sávszélességen?
Vajon  jelenti ez a felhő alapú technológiák TELJES halálát Magyarországon?
Vajon a gyerekeinknek az iskola ki tudja majd fizetni a neted adóstul együtt, vagy azon is megpróbálnak majd spórolni mint a logopédusokon az ovikban?
A boltokba kötelezően megvetetett, és kötelezően online pénztárgépek adatforgalmára is kell majd kötelezően adózni?
A kózházak vajon kérnek majd videókonferenciát külföldi kollegáktól, és átküldik online az MR felvételeket?
Lesz majd online közvetítés az érdekesebb előadásokról?
Vajon mennyit bukik az ország azzal, ha az emberek nem a mobilhálózaton, hanem a neten keresztül telefonálnak?
Vajon van arra példa bárhol a világon, hogy egy progresszív technológia visszaszorítása adókkal, emelte az ország versenyképességét?

Persze az az összeg nem is olyan magas – mondhatnátok. Nem. De innentől egyszerű lesz a mértékét változtatni, huss, és máris dupla annyi az előfizetés ára… Azt vajon ki számolta ki, hogy hány évente nő duplájára, vagy 100x-osára a forgalmazott adatmennyiség a használt technológiák hatására? Internet of things az smafu?

Félek. Azért, mert ha ez az adó keresztülmegy (és mindegy mekkora összeggel, lehet az 1Ft is), akkor átment, és keresztülvitték, hogy az alapvető emberi jogokat sértő törvény születhetett. Onnantól nincs megállás.

Tovább olvasom

Pin It on Pinterest