AdWords konverziók

A tartalom előtt egy fontos üzenet:

Már csak

Nap
Óra
Perc
Másodperc

… és leáll az adatgyűjtés a Universal Analytics / Google Analytics 3 tulajdonokban!

A Google AdWords bevezette a konverziókövetést már jó régen.
És jól meg is keverték a felhasználókat (nem az ő hibájuk), ugyanis aki mondjuk beállított egynél több konverziót, annak az elsőt mérte a rendszer, a másodikat (mert ugye aki már konvertált az nem konvertál ismét – vagyis csak egyszer lesz terhes alapon) már nem.
Aki beállította mondjuk egy webáruházban a regisztráció és a vásárlás konverziót is, az jellemzően sok sok regisztráció konverziót mért, és csak néhány vásárlás konverziót.
Miért is?
Ha a vásárlás előfeltétele egy regisztráció volt, akkor mindenki aki ebben a sorrendben vásárolt, annak csak a rengisztrációt mérte a rendszer. És csak akkor mért vásárlás konverziót, amikor egy régi vevő (30 napnál régebben regisztrált) visszatért, (hirdetésre kattintva!) és vásárolt.
Aki erre a hibára rájött (és nem a regisztráció hanem a vásárlás volt érdekes számára), az gyorsan törölte a regisztráció konverziót, és azt onnantól csak az Analytics-ben követte (ott 4 „konverzió” Analytics nevén GOAL is mérhető egyszerre). De sajnos valamiért nekem még sosem stimmelt az Analytics és az AdWords által mért számok (természetesen itt arra gondolok hogy az Analytics-ben a google(cpc)-ből érkező forgalmat nézem csak, és azt hasonlítom az AdWords konverziók számához. Az természetes hogy az össz konverzió szám magasabb mint a Google hirdetésekből érkező konverziók száma).

Viszont elérkezett egy újabb kavar, amikor a Google bevezett egy újabb fejlesztést, miszerint már nem csak 1, hanem több konverziót is mér a rendszer egy embertől. A régit elnevezték (1-per-click)-nek, az újat pedig (man-per-click)-nek.

A lényeg hogy innentől vissza lehet tenni a régi konverziókat, vagyis egy boltban lehet regisztráció és vásárlás konverzió is. Természetesen a kettő szám csak akkor lesz egyenlő (nem valószínű), ha minden regisztráltból vásárló is válik egyben. Az arányszám azonban elméletben megadja hogy a regisztráltak hány százalékából válik vásárló.

De a fenti helyzetet azonban félre is lehet érteni. Mondjuk hogy innentől a konverzió költségét a (man-per-click) sorban nézed, és boldog vagy mert majdnem a felére csökkent. Ez természetesen hibás értelmezés, hiszen attól hogy kétszer konvertált, még csak egyszer vásárol…

A helyzetbe további zavart hoz a legfrissebb újítás, miszerint linkelhető a Google AdWords-el összekötött Analytics account minden GOAL-ja is.

Na itt tessék NAGYON vigyázni. elsőként akkor ha mondjuk sok profilt használsz az Analytics-ben, nem kell minden profil minden GOAL-ját átvenni. Ráadásul egyes GOAl-ok átfedhetik egymást, mondjuk ha egy konverzió az „Új látogatók” profilból érkezik, míg a másik a „Fizetett hirdetések” profilból, akkor azok az új látogatók amelyek a fizetett hirdetésből jöttek, azok a (many-per-click) oszlopban duplán számolódnak.

Ha egy látogatóból csak egy konverzió az érték, akkor egyszerű a helyzet, mert a (1-per-click) sort kell nézni). Ha viszont egy látogató többször értékesen is konvertálhat, akkor oda kell figyelni a beállításokra

Ha tetszett a cikk, oszd meg kollégáiddal, ismerőseiddel is,  hogy ők is értesüljenek az itt leírtakról:

Microsoft Advertising Partner 2023 (Bing Ads)

Lehet Téged keresünk?

Legfrissebb cikkeink